Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la funcția de primar general de Chișinău Zinaida Greceanîi a organizat astăzi încă o conferință de presă cu privire la problemele familiilor tinere și a anunțat soluțiile sale în acest sens.

 Socialiștii propun următoarele soluții pentru rezolvarea problemelor din sfera dată:

1 – ORAŞ PENTRU COPII!

·  Înstrăinarea grădiniților de copii, a școlilor și terenurilor aferente acestora va fi oprită. Fiecare copil va avea acces să frecventeze grădiniţa de copii de la locul de trai al părinţilor. Aceast fapt va fi strict reglemetat prin decizia primarului. Frecventarea grădiniței pentru familiile cu 2 şi mai mulţi copii cu vîrstă preşcolară va fi gratuită.

·  În suburbii, la fel ca și în raza orașului vor fi construite grădinițe noi, pentru a acoperi necesarul acestora. Pentru început, în apropierea cartierelor noi construite neapărat trebuie să fie proiectate și construcția grădinițelor. Și acei care construiesc blocurile locative din aceste cartiere trebuie să construiască și grădinițe.

·  Pe parcursul a 4 ani – vor fi date în exploatare cel puţin 400 de terenuri de joacă noi. Crearea unui orăşel (parc) pentru copii în fiecare sector al municipiului, dar și în suburbii. O zonă verde cu terenurile respective de joacă pentru copii.

2 – LOCUINŢE SOCIALE PENTRU FAMILIILE TINERE!

În decurs de 4 ani vor fi date în exploatare 2000 de locuinţe sociale compacte. Pentru procurarea altora, familiile tinere vor avea acces la creditele ipotecare de durată lungă, cu o dobîndă de 3-5%. “Mulți întreabă cum exact vom realiza acest proiect – simplu parteneriat public-privat, primăria alocă agentului economic teren cu titlu gratuit, în schimb acesta va oferi 30% din apartamente municipalității ca aceasta la răndul ei să ofere aceste locuințe sociale pentru tinerele familii dar și cele defavorizate. Deja mai mulți agenți economici au declarat că sînt interesați de a participa într-un asemenea program, care se va efectua în baza unui concurs foarte transparent“, a menționat Greceanîi.

În cadrul programului „Construieşte-ţi casa”, familiile tinere vor beneficia de terenuri pentru a-şi construi locuinţă în raza municipiului, în primul rînd ne referim aici la suburbii.

3 – SUSŢINEREA MATERNITĂŢII

Pentru fiecare copil născut în capitală, Primăria va aloca o indemnizaţie unică, suplimentară la cele de stat, în mărime de 2000 LEI.  “O să spuneți că poate e puțin, noi am calculat. În Chișinău se nasc circa 8000 de copii anual și asta este ceea ce ne putem permite acuma. Dacă am fi vrut să facem pur și simplu o promisiune care nu aveam de gînd s-o exercităm puteam să scriem și 50 de mii, dar n-am făcut lucrul acesta. Am calculat ceea ce este posibil de făcut astăzi”, a concluzionat Greceanîi.